Kitabiyat Dergisi’nin İlk Sayısı Yayımlandı!

Kitabiyat İlahiyat Araştırmaları İnceleme-Eleştiri Dergimizin ilk sayısını yayınlamanın heyecanı içerisindeyiz.

Genel olarak sosyal bilimlerde özel olarak da ilahiyat alanında akademik çalışmalar yapmanın önemi müsellemdir. Fakat yayımlanan, neşredilen ilmi, akademik çalışmaların eleştirel bir gözle okunması, kritik edilmesi de çalışmanın alana, bilime katkısı, varsa sorunlu yönlerinin ortaya konularak sonraki süreçlerde bu sorunların giderilmesi açısından bir o kadar önem taşımaktadır. Türkiye’de ve uluslararası ölçekte ilahiyat alanlı bilimsel çalışmaların kritik edildiği müstakil dergiler hemen hemen yok gibidir. Bu tür yazılar akademik dergilerde araştırma makalelerinin ardında, ikinci planda kalmakta, bunlara çoğu zaman gereken önem verilmemektedir. Dahası bu tür yazıların bir taraftan akademik puan açısından çok fazla karşılığının olmaması, diğer taraftan eleştirinin kişisel olarak algılanması gibi nedenler bilimsel çalışmaların kritiğine yönelik yazıların yeterince önemsenmemesine, bilinçli olarak bu tür yazılar yazmaktan çekinilmesine neden olabilmektedir. Bu da başka bir sonucu doğurmakta, kritik türü yazı yazmanın ve eleştiri kültürünün gelişmesine engel olmaktadır.

Biz de yayın kurulumuz, editör ve tashih ekibimizle birlikte özelde Türkiye’deki bilim çevrelerinde, genelde uluslararası akademyadaki mevzu bahis boşluğu doldurmayı hedefleyerek yola çıkıyoruz. Kitabiyat’ın öncelikli amacı, ilahiyat alanında son yıllarda yayımlanmış çalışmaları bilim camiasına tanıtmak, bu eserlerin eleştirilmesi ve değerlendirilmesi için etkileşimli bir mecra sunmaktır. İlahiyat alanlı bilimsel çalışmaların eleştirel bir gözle incelenmesine ve akademik değerlerinin yükseltilmesine katkıda bulunmak da derginin başlıca amaçlarındandır. Bu bağlamda Kitabiyat, bir yandan mevcut akademik birikimin kritik edilmesine imkân sağlarken bir yandan da yeni ve özgün fikirlerin ortaya çıkması ve üretilmesine öncülük etmeyi hedeflemektedir.

Kitabiyat şimdiye kadar ilahiyat alanında Türkiye’de örneği olmayan bir misyon ile yayın hayatına girmiş bulunmaktadır. Bu misyon çerçevesinde Kitabiyat ile bilim dünyasına getirilen yenilik; bu derginin kendisini sadece kitap, makale, doktora tezi, ansiklopedi maddesi gibi çalışmaların eleştiri yazılarına münhasır kılmış olması, yazılarda tanıtımdan ziyade kritik-inceleme içerikli olmaya odaklanmasıdır. Bu yönüyle Kitabiyat’ın ülkemizde türünün ilk örneği olduğu ve bu yöndeki boşluğu doldurma potansiyeline sahip olduğu söylenebilir.

Kitabiyat’ın yayın kapsamını Arap dili ve belâgati, hadis, İslam hukuku, İslam mezhepleri tarihi, kelam, kıraat ve tecvit, tefsir ve tasavvuf disiplinleri ile din eğitimi, din felsefesi, din psikolojisi, din sosyolojisi, dinler tarihi, İslam felsefesi ve mantık, dini musiki, İslam sanatları tarihi, İslam tarihi, Türk-İslam edebiyatı gibi ilahiyat araştırmaları oluşturmaktadır. Bu kapsamda Kitabiyat’ta araştırma kitabı ve makaleler başta olmak üzere ders kitabı, derleme, sözlük, ansiklopedi, katalog yayını, tercüme, tenkitli neşir vb. farklı türden çalışmaların incelenmesine yer verilebilir. Bunların yanı sıra tez ve sempozyum değerlendirmeleri, biyografi ve vefeyât yazıları da yayımlanabilir. Kitabiyat’ın temel kapsamı modern dönemde yapılan çalışmalara dair kritik yazıları olmakla birlikte yazma eser, klasik metin vb. üzerine yazılan yazılar da bu kapsama dahil edilebilir.

Dergimiz kurumsal olarak Samsun Üniversitesi İlahiyat Fakültesi bünyesinde, haziran ve aralık aylarında olmak üzere yılda iki sayıyla, açık erişimli ve elektronik olarak yayımlanacaktır.

Filistin’de büyük bir insanlık dramının yaşandığı ve bu dram karşısında Müslüman dünyanın çetin bir sınav verdiği günlere şahitlik etmekteyiz. İslam dünyasının gündelik hayatta onlarca yıldır tecrübe ettiği bu ve benzeri dramların aslında özde yaşanan düşünsel problemlerle alakalı olduğu inkâr edilemez. Bu minvalde eleştiri ve özeleştiri kültürünün oluşması sürecinde kritik muhtevalı bir dergi olarak Kitabiyat’ın düşünce dünyamıza bir çözüm olması umudunu taşımaktayız.

Baş Editör / Doç. Dr. Enes Büyük

 

 

01 Ocak 2024
196 kez görüntülendi
Öğrenci Destek Hattı